Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2007

2η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ: Η ΕΦΗΒΕΙΑ



Σε μια τέτοια μεταβατική περίοδο, σαν αυτήν πού περνούν τα παιδιά όταν εισέλθουν στην εφηβεία, είναι σημαντικό, όσο κι αν αντιδρούν, να νοιώθουν ότι υπάρχουν νόμοι και κανόνες και να ξέρουν τον τρόπο να τους ακολουθούν. Αυτό τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.
Όταν καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά μας έχουν ένα φλερτ, πρέπει να είμαστε διακριτικοί και να επιδιώξουμε να γνωρίσουμε τον φίλο ή τη φίλη τους και την οικογένεια τους.
Ή συζήτηση πού θα κάνουμε επί του θέματος αυτού διαφέρει από κορίτσι σε αγόρι. Πρέπει όμως και στα δύο φύλα να εξηγήσουμε πόσο σημαντικό Θέμα είναι το σεξ και πόσο ριζικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει στα άτομα πού το απολαμβάνουν, καθώς και τις επιπτώσεις πού μπορεί να έχει στη ζωή τους.
Εν συνεχεία πρέπει να συζητήσουμε με τα παιδιά μας το θέμα της αντισυλλήψεως και τις μεθόδους πού υπάρχουν.
Πρέπει επίσης να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένοι άνθρωποι, πού για λόγους θρησκευτικούς και ηθικούς δεν συμφωνούν με τη ύπαρξη σεξουαλικής ζωής πριν από τον γάμο ή έστω αν δεν υπάρχει μια πάρα πολύ σοβαρή σχέση. Τα κορίτσια πρέπει να είναι εφοδιασμένα με πολλά καλά επιχειρή­ματα απορριπτικά των προτάσεων πού θα δέχονται σ' αυτό το θέμα, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν υβριστική ή σαρκαστική γλώσσα, γιατί άνδρες πού απορρίφθηκαν με ωραίο τρόπο καμιά φορά καταλήγουν να γίνουν πολύ καλοί φίλοι.
Τα κορίτσια μπορούν να πουν, επί παραδείγματι, «Δεν είμαι ακόμα έτοιμη για τέτοιου είδους σχέση, θα το ήθελα πολύ να συνεχίσουμε να βλεπόμαστε, χωρίς όμως να είμαι ακόμα έτοιμη να κάνω σεξ μαζί σου».
Ή κόρη μας πρέπει να γνωρίζει ότι παρ' όλα τα λεγόμενα των ανδρών, τους αρέσουν στην πραγματικότητα οι γυναίκες πού έχουν ηθικές αξίες, αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο.
Εξηγούμε στην κόρη μας ότι άπαξ και ή κοπέλα μείνει έγκυος, τελειώνει Όχι μόνον ή εφηβεία, άλλα αλλάζει ριζικώς και ή ζωή της.
Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τις καταστροφικές επιπτώσεις του AIDS.
Διδάσκουμε τον γιο μας ότι ό αληθινός άνδρας και κύριος είναι αυτός πού διαθέτει αυτοέλεγχο και ηθικό κύρος και σέβεται τις γυναίκες, στις όποιες συμπεριφέρεται ως συναισθηματικός και πνευματικός σύ­ντροφος και τις αντιμετωπίζει ως ίσες.
Ό πατέρας πού επιθυμεί ό γιος του να μεγαλώσει και να έχει μια ωραία σχέση με μια κοπέλα, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί χυδαίες εκφράσεις πού μειώνουν τη γυναίκα, να θίγει σεξουαλικά στερεότυ­πα, ούτε να δείχνει κανένα δείγμα σεξουαλικού ρατσισμού. Πρέπει να μάθει στον γιο του ότι υπεράνω των σεξουαλικών ορέξε­ων και αναγκών είναι ό σεβασμός προς τους άλλους και ή λογική. Εν συνεχεία έρχεται ή ερώτηση «Είσαι πραγματικά ερωτευμένος; Βρήκες την αληθινή αγάπη;»
Δεν υπάρχει απάντηση, αλλά υπάρχουν ερωτήσεις πού μπορούμε να κάνουμε.
Με τα παιδιά πού δεν είναι δικά μας αλλά τού/τής συζύγου μας από προηγούμενο γάμο, πρέπει να ζούμε με διακριτικότητα και να μην προσπαθούμε να αναλάβουμε τον ρόλο του φυσικού γονέως. Ιδιαι­τέρως στην περίοδο της εφηβείας τους χρειάζονται ειδική μεταχείρι­ση, μιας και ή ιδέα του διαζυγίου και μόνο μπορεί να τα κάνει αντι­δραστικά.
Άποδεχόμεθα το γεγονός ότι τα παιδιά δικαιούνται και πρέπει να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο και όλη την προσοχή τού/τής συζύγου μας, ειδικώς όταν έρχονται για λίγες ημέρες.
Δεν προβαίνουμε σε καμία κριτική για την οικογένεια του παιδιού, δεν το πιέζουμε για να μάθουμε τα μυστικά του ή ακόμα και τα προ­βλήματα του, αλλά προσπαθούμε πάντα να διαλεχτούμε μαζί του. Καλό είναι να προτείνουμε ομαδικές δραστηριότητες, όπως σινεμά, παιχνίδια, έξοδο για φαγητό, ώστε να δημιουργούμε επαφή.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πρέπει, να δεχόμεθα με υπομονή και κατανόηση τα «μούτρα» τους ή τα νεύρα τους, τα κακά τους λόγια.
Είναι στο χέρι των γονέων να δείξουν και να μάθουν και. να πουν στο παιδί τους να σέβεται και να μην είναι αγενής.
Για το θέμα των ναρκωτικών πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά μας πολύ πριν αρχίσουμε να θίγουμε το θέμα των σεξουαλικών σχέσεων.
Δεν είναι πολύ νωρίς για να τα μάθουμε πώς τα ναρκωτικά κάνουν πάρα πολύ κακό στο σώμα, βλάπτουν το πνεύμα και πώς πρέπει να λυπούμεθα Όσους κάνουν χρήση.
Τα πείθουμε ότι οι άνθρωποι πού θα τα προσεγγίσουν για να τους δώσουν ναρκωτικά είναι έμποροι του θανάτου.
Το σύνθημα μιας καμπάνιας κατά των ναρκωτικών, «Όλοι μου έλε­γαν πώς θα με ανεβάσουν, αλλά κανείς δεν μου είπε πώς θα με κατε­βάσουν» είναι αρκούντως πειστικό.
Παρ' όλες τις προκλήσεις, ό πιο εύκολος δρόμος είναι αυτός της ψύχραιμης φυγής.
Αν κάποτε τα παιδιά μας βρεθούν σε μια περίσταση ή οποία απαιτεί να πιουν λίγο, να ξέρουν ότι πρέπει να πίνουν σιγά-σιγά, να μην ανακατεύουν τα ποτά, να φάνε πολύ πριν πιουν και να πίνουν ενδιαμέσως νερό, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του αλκοόλ.
Πρέπει να τους μάθουμε πώς ό κόσμος των ναρκωτικών, του τσιγά­ρου και του αλκοόλ οδηγεί μαθηματικώς σε διαφόρων ειδών προ­βλήματα.
Για να τα πείσουμε βέβαια, ή καλύτερη απόδειξη είναι να απέχουμε κι εμείς οι ίδιοι από αυτά τα τρία κακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Free cellphonesverizon cell phones