Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2007

ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV): ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ;


Από τη μικρή σχετικά έως τώρα εμπειρία μου με ασθενείς θα έλεγα ότι οι περισσότεροι έχουν ελλιπή γνώση σχετικά με την ύπαρξη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (αλλιώς HPV), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό την αγνοεί πλήρως. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά και σε απλή γλώσσα τι είναι αυτό που κάποιοι αγνοούν.

Μόνο στην Αμερική έχει παρατηρηθεί ότι οι μολύνσεις με τον ιό HPV υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια ετησίως και αφορούν κυρίως νέα και σεξουαλικά δραστήρια άτομα. Παρόλο που σήμερα είναι γνωστοί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι αυτού του ιού, μόνο 2 εξ αυτών (16 και 18) χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και είναι υπεύθυνοι για το 70% περίπου όλων των τύπων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 6 και 11 χαρακτηρίζονται ως χαμηλού κινδύνου και είναι υπεύθυνοι για το 97% περίπου των γεννητικών ακροχορδώνων, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως αυτοί οι τύποι αποκλείεται να προκαλέσουν καρκίνο η άλλων σπανιότερων προβλημάτων, όπως θανατηφόρων επιπλοκών στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού, όταν ο ιός μεταφερθεί από τη μητέρα στο έμβρυο.

Έχει βρεθεί από έρευνες στο εξωτερικό, ότι το 74% των μολύνσεων του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV παρατηρείται σε νέες κοπέλες ηλικίας 15-24 ετών. Η πρόωρη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό συντρόφων, αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα μολύνσεως με τον ιό HPV. Τονίζω στο σημείο αυτό, ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με τη δερματική επαφή και η χρήση προφυλακτικού δεν εξασφαλίζει μέγιστη προστασία. Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς να προφυλαχτούμε από τις επιθέσεις αυτές του ιού; Οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να υπερπηδηθούν αρκετα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Free cellphonesverizon cell phones