Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΒΗΧΑΣ

Ο βήχας αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, μαζί με τον πυρετό, αποτελούν τα συχνότερα αίτια επίσκεψης στον παιδίατρο.
Πότε όμως είναι ο βήχας ανησυχητικός και τι πρέπει να κάνουμε τότε;
Κατ’ αρχάς ο βήχας είναι ισχυρό όπλο, ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος στόχος του οποίου είναι η εξώθηση προς τα έχω οποιουδήποτε ξένου σώματος εισχωρήσει σε αυτό. Αυτό σημαίνει πως ένα παιδί που βήχει έχει κάτι «ξένο» στο αναπνευστικό του σύστημα. Είτε αυτό είναι ένας ιός στο λαιμό, είτε ένα ξένο σώμα ή οτιδήποτε άλλο. Οι γονείς όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να ξέρουν πάντα από τι πάσχει το παιδί τους. Υπάρχουν όμως μερικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε και δείχνουν πως πρόκειται μάλλον για κάτι σοβαρό:

11)      Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ του βήχα: Βήχας ο οποίος είναι συνεχόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και όταν το παιδί κάθεται, πρέπει να μας ανησυχεί.
22)      ΔΥΣΠΝΟΙΑ: Το αίσθημα δύσπνοιας στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως ως ταχύπνοια. Το παιδί δηλαδή ανασαίνει γρήγορα, σαν να έχει ανέβει βουνό.
33)      Η συνύπαρξη με ΠΥΡΕΤΟ: Βήχας μαζί με πυρετό μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρότερη λοίμωξη.
44)      Η ΗΛΙΚΙΑ: Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο γρήγορα πρέπει να δράσουμε. Βρέφη μικρότερα των 3 μηνών πρέπει να εξετάζονται από παιδίατρο τις πρώτες κιόλας ώρες από την έναρξη του βήχα.


Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να οδηγήσουν το παιδί στον παιδίατρο χωρίς καθυστέρηση. Ακόμα και σοβαρότερες λοιμώξεις όπως είναι η πνευμονία, αν διαγνωστούν νωρίς, μπορούν να ιαθούν γρήγορα και χωρίς επιπλοκές.
 
Free cellphonesverizon cell phones